Dental Figüre


Ağız Diş Çene Cerrahisi

Ağız Diş Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi; ağız içerisinde yer alan yanak, damak, dil ve dudak gibi yumuşak veya sert dokuların patolojilerinin tedavi edildiği diş hekimliği dalıdır. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; diş çekimi, gömülü diş, çene ve çevre dokularındaki kistler, çene tümörleri ve tedavileri, protetik cerrahi, çene ve yüz bölgesinde ağrı gibi ağız hastalıklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenir.


Çene cerrahisinin sıklıkla ilgilendiği konu yirmi yaş dişleridir. Ağzımızda en son süren yirmi yaş dişleri sıklıkla sorun oluşturmaları nedeniyle can sıkar. Bazı durumlarda yirmi yaş dişleri oluştukları halde sürme problemleri oluşturabilirler. Çenede yer olmaması veya çeşitli nedenlerle yirmi yaş dişleri gömük durumda kalabilir.

Yirmi yaş dişi hangi durumlarda çekilir?
Yirmi yaş dişi doğru pozisyonda sürerse veya çevre dokulara zarar vermiyorsa çekilmesine gerek duyulmaz. Ancak çene kemiğine kaynaşmış ve yanlış pozisyonda konumlanmış bir yirmi yaş dişinin ileride büyük problemler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Çürükse çekilmelidir. Tükürük, bakteri veya gıda parçaları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikir ve yirmilik dişte çürük oluşumuna zemin hazırlar. Diş eti hastalığı, yirmi yaş dişi için tehdit oluşturur. Kısmen süren yirmilik dişin, diş etinde bakteri ve yiyecek artıklarından ötürü enfeksiyonun oluşması muhtemeldir. Diş eti hastalıklarından ötürü zamanla ağız kokusu, ağrı ve ödem gibi çeşitli problemler oluşabilir.